Підготовка циркуляційних насосів до опалювального сезону | ТОВ "ВАРНА"
КАТАЛОГ ПРОДУКЦІЇ
ua
Підготовка циркуляційних насосів до опалювального сезону

У даній статті ми розберемо які дії необхідно зробити з електронасосом, на які моменти необхідно звернути увагу перед підключенням електронасоса до мережі електроживлення.

У якості циркуляційного електронасоса візьмемо виріб ТМ «Насоси плюс обладнання» модель BPS 25-4S-180.

Розглянемо які дії необхідно зробити:

Електронасос складається з:

  • Статора в алюмінієвому корпусі зі встановленою на ньому коробкою виводів;
  • Ротора з розташованим на ньому колесом робочим, відбивачем та підшипником ковзання;
  • Захисної гільзи статора з радіальним підшипником ковзання, в яку вкручується пробка різьбова;
  • Корпусу насосної камери.

Зверніть увагу: ротор електронасоса встановлюється в захисну гільзу, а потім гільза встановлюється у статор.

Це зроблено для того, щоб перекачувана рідина:

  • Знижувала рівень шуму від роботи електронасоса;
  • Служила в якості мастила для підшипників ковзання;
  • Відводила надлишкове тепло від ротора та статора двигуна електронасоса.

Зазор між валом ротора та підшипниками ковзання становить близько 0,1 мм, тому при тривалому періоді, коли електронасос не працює можливо прилипання ротора до підшипника.

Розглянемо які дії необхідно зробити:

Перше. Викручуємо пробку різьбову та чекаємо поки не вийде все накопичене повітря (якщо воно є) з гільзи захисної. Повітря знаходиться в розчиненому стані в теплоносії та має властивість періодично виділятися з нього.

Друге. Прокручуємо ротор двигуна за допомогою викрутки. Якщо ротор обертається вільно - встановлюємо пробку різьбову на місце.

УВАГА! Перед початком вищевикладених операцій переконайтеся, що електронасос у Вас встановлений в положенні, дозволеному інструкцією.

Електронасос не можна встановлювати так, щоб двигун знаходився вертикально. При вертикальній установці двигуна буде відбуватися прискорений знос підшипників, що значно скоротить термін служби виробу.

Друге обмеження - коробка виводів не повинна розташовуватися під пробкою різьбовою, так як при розповітрювання захисної гільзи з неї разом з повітрям буде виходити деяка кількість теплоносія. У разі потрапляння теплоносія до коробки виводів відбудеться замикання електричних ланцюгів і двигун електронасоса вийде з ладу.

Запуск насоса, тобто підключення до мережі електроживлення, можна робити тільки виконавши всі дії, описані вище.

Ще звернемо Вашу увагу на один момент:

Перемикання швидкості роботи двигуна електронасоса рекомендуємо робити при відключеному від напруги електронасосі. В іншому випадку у Вас можуть у перемикачі підгоріти контакти та він вийде з ладу. Це пов'язано з тим, що струми комутації значно перевищують (у 5-7 разів) робочі струми двигуна.

У разі виявлення нештатної ситуації: не можете прокрутити ротор або ротор туго прокручується, насос при роботі видає підвищений механічний шум, електронасос не запускається під час подачі напруги і т.д. - рекомендуємо викликати фахівця або звернутися до сервісного центру.