Як працює циркуляційний насос гарячої води? | ТОВ "ВАРНА"
КАТАЛОГ ПРОДУКЦІЇ
ua
Як працює циркуляційний насос гарячої води?

Як працює циркуляційний насос гарячої води?

Втомилися чекати гарячої води? Циркуляційний насос може бути саме тим, що Вам потрібно.

Якщо Ваш водонагрівач знаходиться у підвалі або по інший бік будинку від кухні або ванної кімнати, Вам доведеться деякий час зачекати при відкритті крана, щоб почалася подача гарячої води. Це більше, ніж просто незручність, це втрата потенційно тисяч літрів води на рік, а вода стає все більш цінним ресурсом. Циркуляційний насос може вирішити цю дилему, забезпечивши рециркуляцію води у системі гарячого водопостачання (ГВП).

Функція рециркуляційного насоса полягає у тому, щоб гаряча вода переміщалася по трубах та відразу надходила до крану. Насос споживає приблизно стільки ж електроенергії, що і електричний вентилятор для ванної кімнати, а деякі системи настільки ефективні, що витрата електроенергії навіть менше.

Насос - це серце системи рециркуляції

Циркуляційний насос може поставлятися як з датчиком температури, так й без нього.

Циркуляційний насос - електричний насос з крильчаткою, який встановлюється у трубопроводі гарячої води. Насос працює від джерела змінного струму та підключається до стандартної розетки.

Інші важливі компоненти системи рециркуляції включають:

  • Зворотний клапан, який гарантує, що вода тече тільки в одному напрямку. Ця вимога для будь-якої системи циркуляції води.
  • Датчик температури, або аквастат, призначений для контролю температури води та відключення насоса, коли вона досить висока. Це функція енергозбереження, яка є не у всіх системах.

Насоси більш високого класу поставляються з попередньо встановленими даними функціями. Якщо у Вас базова комплектація насоса, Вам необхідно встановити дані компоненти додатково.

Типи систем рециркуляції гарячої води

Система рециркуляції гарячої води - Інтегрована петельная система, в якій використовуються труби з холодною водою, найбільш практична.

Кращий час для установки системи рециркуляції - це коли Ви встановлюєте нову сантехніку, тому що таким чином Ви можете встановити окрему зворотну трубу гарячої води, яка з'єднується з водонагрівачем. Ця додаткова труба разом з трубою для гарячої води утворює спеціальний контур, який може живити всі пристрої гарячою водою. Насос встановлюється поруч з водонагрівачем, і все, що від нього вимагається, це прокачувати воду по контуру.

При встановленні рециркуляційної системи в існуючу водопровідну мережу, як правило, неможливо встановити третю водопровідну трубу. Альтернатива - це інтегрована циклічна система з використанням труб холодної води. Труби гарячої та холодної води на кожному пристосуванні, який потребує в гарячій воді, з'єднані двотрубних перепускним клапаном, який з'єднує труби гарячої та холодної води.

Насос, зазвичай встановлюється поруч з обладнанням, найбільш віддаленим від водонагрівача. Звідти він контролює температуру води та включається, коли температура гарячої води нижче або вище заданого значення. Насос створює постійний повільний потік води від водонагрівача до байпасному клапану та назад, що забезпечує комфортну температуру води у трубах. Коли Ви відкриваєте кран, перепускний клапан закривається, дозволяючи воді нормально текти по трубах. Але оскільки вода у трубопроводі гарячої води вже тепла, вам не потрібно чекати, поки виллються літри холодної води, коли гаряча вода надійде до крану.

Підвищення енергоефективності систем рециркуляції

Якщо ви просто залишите насос включеним для безперервної рециркуляції води, витрата енергії зведе нанівець вигоду від зекономленої води. Для ефективності повинні бути кошти активації системи у період, коли знадобиться гаряча вода.

Рециркуляційні насоси високого класу оснащені датчиками температури води та таймерами.

Деякі системи активуються вручну:

  • На тумбі під раковиною знаходиться кнопка, яку потрібно натискати перед включенням змішувача. Однак більшість систем автоматичні. Датчик у насосі або встановлений десь у трубопроводі гарячої води контролює температуру та включає насос, коли температура падає нижче певного значення. У деяких інших системах використовується таймер, який домовласник може запрограмувати на включення системи у певний час дня.

У будь-якому випадку, коли система не працює, відбувається значна втрата тепла. Щоб звести це до мінімуму, важливо ізолювати труби пінопластом, скловолокном або іншим матеріалом.