Гідроудар електронасоса: що це і як він виникає | ТОВ "ВАРНА"
КАТАЛОГ ПРОДУКЦІЇ
ua
Гідроудар електронасоса: що це і як він виникає

Гідравлічний удар - різка зміна тиску в системі водопостачання.

Якщо пояснити простими словами, то рідина, що має певну масу, в момент руху накопичує кінетичну енергію. Енергія збільшується з підвищенням швидкості переміщення води. При перекритті потоку гідроапаратурою, рух води триває ще деякий час з тією ж швидкістю, що і раніше. При зіткненні з заслінкою, перші шари води починають рухатися у зворотний бік і стикаються з потоком, що йде назустріч. В результаті виникає надлишок тиску, що має руйнівний характер для труб і водопостачання.

Чим загрожує гідроудар в системі водопостачання?

Надмірно сильний перепад тиску здатний привести до пошкодження водних комунікацій. Після гідроудару може порушитися герметичність запірних елементів, відбутися розтріскування труби, а також вихід з ладу електронасосів. Цю серйозну проблему можуть передувати клацання і стуки, а також сторонній шум у трубах які подають воду, що супроводжується характерним «гарчанням». Важливо запобігти виникненню гідравлічних ударів або зменшити їх силу впливу.

Найпоширеніші причини гідроударів:

  • Різкий перепад в перерізі труб.
  • Повітряні пробки.
  • Різке перекриття запірної арматури.

Як захиститися від гідравлічного удару?

Перед монтажем системи водопостачання або купівлею нового насосного обладнання потрібно врахувати всі чинники, які можуть мати негативний вплив на роботу системи.

Для надійного захисту від гідроударів потрібно:

1. Використовувати труби більшого діаметру.

Швидкість переміщення водних мас в більшому трубопроводі менше. Чим менше потік рідини, тим слабкіше буде сила від гідравлічного удару.

2. Враховувати при покупці установку амортизуючого пристрою.

Невелика частина труби замінюється на пластик або каучук, що допомагає знизити силу удару.

3. Плавно відкривати/закривати запірні крани.

При плавному перекритті кранів Ви допомагаєте вирівнювати тиск і знижувати ударну хвилю. Обережно потрібно звертатися з кульової системою - різким або неакуратним рухом кран переводиться в режим «закрито»

4. Підключати компенсаторне обладнання.

Для скидання зайвої рідини до моменту нормалізації тиску в трубопроводі використовується гідравлічний акумулятор, який представляє собою герметичний бак, оснащений мембраною і повітряним клапаном.

5. Встановлювати автоматику для насосів.

6. Ставити гаситель гідроударів.

Працює за принципом розширювального бака. Різке збільшення тиску в системі компенсується зсувом води в мембранний гаситель. Після нормалізації тиску рідина назад повертається у трубопровід.

Виконавши дані рекомендації, Ви захистите своє обладнання від руйнівних гідроударів і продовжите термін роботи системи водопостачання.